Baranyai rétes |
|
2007.04.02. 21:04 |
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg rétesliszt, 2 dl tejföl, 10 dkg zsír, 1 tojás, csipet só
A töltelékhez: 50 dkg áttört tehéntúró, 25 dkg főtt, áttört burgonya, 2 tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg mazsola, fél citrom reszelt héja, 10-15 dkg porcukor, csipet só A tetejére: 10 dkg margarin, porcukor
|
Gőzgombóc párolt káposztával |
|
2007.03.30. 13:20 |
Gombóc: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 tojás, 3 dl langyos tej, 6 dkg zsír, 1 tk. cukor, 2 tk. só, 5 dkg gríz Párolt káposzta: 2 fej hagyma, 10 dkg zsír, 1 kiskanál pirospaprika, 1 kg kicsavart savanyú káposzta, 2 babérlevél
|
Hamis húsleves |
|
2007.03.30. 13:14 |
20 dkg sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 fej hagyma, 1 darbka karalábé és zeller, zöldpetrezselyem, 3 gerezd fokhagyma, fél babérlevél, késhegynyi köménymag, 5 szem szegfűbors, 10 szem fekete bors, só
|
Mecseki boros csülök |
|
2007.03.29. 21:33 |
Hozzávalók:
Sertés hátsó csülök (nyers), bacon szalonna, füstölt házi sonka, hagyma, fokhagyma, füstölt kolbász, őrölt fekete bors, gomba, zöldpaprika, paradicsom, tejföl, édes fehérbor, só, vegeta, burgonya, babérlevél, fűszersó.
|
Zengővárkony szelet burgonyasalátával |
|
2007.03.29. 21:20 |
4 szelet sertéskarajt kiklopfolunk, besózunk. 2 vékony szelet füstölt házi sonkát levágunk. 2 tojást keményre főzünk, megtisztítunk, és vékony karikákra vágunk.
|
Savanyú bableves - Zengővárkony |
|
2007.03.29. 21:18 |
30 dkg tarkababot előző este beáztatunk, másnap 10 dkg sárgarépát és petrezselyemgyökeret kockára vágva hozzáadunk, és kevés sóval fedő alatt feltesszük főni.
2 dl tejfölt, 1 egész tojást és 1 evőkanál lisztet összekeverünk. Amikor a bab már megpuhult, a levest behabarjuk, átforraljuk, és 1 evőkanál ecettel ízesítjük.
|
Sós fonott kalács fűszeres mártókával - Zengővárkony |
|
2007.03.29. 21:13 |
1 kg lisztet kimérünk, 2 dl tejet meglangyosítunk. Csipetnyi cukorral, 2,5 dkg élesztővel és egy maréknyi liszttel kovászt készítünk, ezt fél órát kelesztjük. Ezután összedolgozzuk a többi liszttel, 1 egész tojással, és annyi langyos tejjel, hogy lágy tésztát kapjunk (kb. 4 dl). 2 kávéskanál sót és 1 evőkanál sertészsírt is hozzádagasztunk. Amikor már szép hólyagos a tészta, újra félretesszük, és letakarva, langyos helyen kb. 1 órát kelesztjük.
|
Véres hurka |
|
2007.03.29. 12:32 |
Hajdanában nem rizzsel, hanem kukorica-, vagy hajdinakásával készült. Még ízesebb is volt, mint a rizzsel készült.
A vért megfőzik, kihülés után ledarálják a főzött bőrkével, fejhússal, tüdővel együtt. Pirított hagymával, sóval, őrölt borssal, paprikával, abalével leforrázott, lehűtött kásával vagy hajdinával keverik össze. Bélbe töltik. 80-90 fokos vízben lassú tűzön főzik egy óra hosszat.
|
Sült vér |
|
2007.03.29. 12:32 |
Hozzávalók: 2 l forrásban lévő víz, benne 1 ek zsír és ek só, kb. fél kg finom kukoricakása, tetézett ek zsíron párolt apróra vagdalt vöröshagyma, 1/2 kk só, 1 ek törtpaprika, fél kk őrölt bors, a tepsi kizsírozásához 1 ek zsír, fél liter nyers vér
|
Villányi vörösboros csirke |
|
2007.03.29. 09:46 |
Hozzávalók: 1,20 kg csirkecomb és mell, 50 dkg paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, só, törött bors, rozmaring, 1 dl vörösbor, 5 dkg reszelt sajt, olaj, 1 db vöröshagyma
|
Villányi rostélyos |
|
2007.03.29. 09:45 |
Hozzávalók: 80 dkg marha rostélyos, 5 dkg gomba, 5 dkg vaj, 10 dkg fekete szőlő, 1,5 dl nehéz vörös bor, 1 evőkanál liszt, só, törött bors, olaj, 1 evőkanál citromlé
|
Villányi marhasült |
|
2007.03.29. 09:45 |
Hozzávalók: 80 dkg marhahús (gömbölyű felsál, stefánia, fekete vagy fehérpecsenye), 15 dkg gomba, 2 dl villányi burgundi vörös bor, 15 dkg sárgarépa, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, törött bors, 1 db babérlevél, 1 kiskanál kakukkfű, 1 kiskanál majoranna, 1 evőkanál liszt, olaj, 5 dkg vaj, 15 dkg zöldborsó
|
Villányi marhafartő |
|
2007.03.29. 09:44 |
Hozzávalók: 80 dkg marhafartő, 1 db vöröshagyma, 20 dkg vegyes zöldség, 15 dkg húsos császár szalonna (füstölt!), 20 dkg gomba, 4 dkg liszt, 3 dl villányi vörös bor, 5 dkg paradicsom, só, bors, 1 db babérlevél, 1 kiskanál kakukkfű, csipet cukor, 15 dkg apró hagyma (gyöngyhagyma), 10 dkg zsír, 2 gerezd fokhagyma
|
Villányi kolbászleves |
|
2007.03.29. 09:43 |
Hozzávalók: 30 dkg füstölt házikolbász, 1 dl villányi vörös bor, 20 dkg sárgarépa, 15 db petrezselyemgyökér, 15 dkg zeller és 15 dkg karalábé, 25 dkg kelbimbó, 1 fej vöröshagyma, só, törött bors, 4 db tojás, olaj, 10dkg gomba
|
Villányi húsos palacsinta |
|
2007.03.29. 09:43 |
Hozzávalók: 8 db sós palacsinta, 40 dkg sertéshús, 25 dkg főtt füstölt sertéscomb, pirospaprika, só, bors, 2 db vöröshagyma, olaj, vörös boros mártás
|
Villányi erdész gombócleves |
|
2007.03.29. 09:42 |
Hozzávalók: 60 dkg csirkeaprólék, 20 dkg vegyes zöldség, 5 dkg zeller, 5 dkg karalábé, 2 evőkanál olaj, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl tejszín, 1 db tojássárgája.
Gombóchoz: 70 dkg burgonya, 20 dkg liszt, 3 dkg zsír, 1 db tojás, 30 dkg sertéslapocka, só, zsír, 1 db vöröshagyma, törött bors
|
Villányi boros csülök |
|
2007.03.29. 09:41 |
Hozzávalók: 1,5 kg csülök, 3 gerezd fokhagyma, só, törött bors, 2 dl fehérbor
|
Köcsögbab |
|
2007.03.29. 09:28 |
Hozzávalók (5-6 literes cserépedényhez):
50-60 dkg bab
50-60 dkg füstölthús
3-4 sárgarépa
2-3 petrezselyemgyökér
3 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
törött paprika
só
|
Dödölle vagy krumpligánica |
|
2007.03.29. 09:21 |
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 0,5 kg búzaliszt, 4 kanál zsír,1 fej hagyma, pirospaprika, 0,25 l tejföl.
|
Meggyes prósza |
|
2007.03.29. 09:20 |
Hozzávalók 10 főre: 2 l aludttej, 4 tojás, 0,1 kg cukor, só, 4 evőkanál étolaj, 0,4 kg liszt, 0,4 kg magozott meggy.
|
Tökös-mákos rétes |
|
2007.03.29. 09:17 |
Hozzávalók: 80 dkg gyalult tök, 16 dkg porcukor, fél citrom héja és a fél citrom, 2 g fahéj, 5-6 szem szegfűszeg, 12 dkg mák, 3 dkg zsemlemorzsa, 2 csomag réteslap, 8 dkg vaj, 8 dkg mazsola, 5 dkg vaníliás porcukor, só.
|
Fokhagymás sült libacomb gánicával |
|
2007.03.29. 09:11 |
Hozzávalók 10 személyre: 10 db egész libacomb, 50 dkg vöröshagyma, 10 dkg fokhagyma, 1,5 kg burgonya, 20 dkg liszt, 1,5 kg fehérkáposzta, köménymag, cukor, bors, ecet, só
|
|