Pécsről
Pécsről
Menü
 
Pécsi dolgok
 
Látnivalók Pécsen
 
Kisfilmek
 
Képgalériák
 
Fesztiválok, események
 
Feliratkozás hírlevélre
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Szavazás
Lezárt szavazások
 
Világörökségi helyszínek

Nyit a Cella Septichora

Pécs Tv - Óbert Krisztina   
„Nem hittem, hogy eljutunk idáig” - kezdte beszédét Dr. Ujvári Jenő a Cella Septichora nyitás előtti bejárásán. A jelenlegi állapotokat 2 év kemény munkája eredményezte, melynek folyamatába a látogatók is betekintést nyerhetnek március végétől rövid filmek bemutatásával.

Időutazás a föld alatt

Pécsinapilap.hu 2007-03-21   
Jövő hétvégétől a nagyközönség előtt is megnyitják a Cella Septichorát, jelentették be szerdán délután a világörökségi helyszínek ünnepélyes átadásán Pécsett. Az új látványosságot április elsejétől 10 és 18 óra között látogathatják az érdeklődök. A teljes projekt mintegy kétmilliárd forintba került.

Cella Septichora

   
A sopianaei temetõ kevésbé szerencsés sorsú építményeit feltárás és dokumentálás után visszatemették, mert megõrzésükre és bemutatásukra a feltárás idején nem volt lehetõség. Ezek azóta is várják, hogy a régész ásója újra felfedezze õket. A legismertebb közülük a Káptalan utca környékén talált Cella Septichora és attól nem messze a VIII. és IX. festetlen sírkamrák.

Ez történik most

   
Hzai pályázati forrásból 2003-2004-ben elkészültek a világörökségi emlékek és környezetük, a védelmi zóna helyreállításának, valamint az ún. Cella Septichora (hét karélyos sírkápolna) feltárásának és bemutatásának engedélyezési tervei. A tervezõ és Pécs/Sopianae Örökség Kht. 2004. év elsõ hónapjaiban nyilvános fórumok keretében biztosította a tervek bemutatását és megismertetését úgy a döntéshozók és a szakma, mint a város lakossága számára. Ezek a széles körben is elfogadott dokumentumok alkották a ROP-pályázat gerincét.

Késő római festett ikersír, és festetlen sírkamra

   
A Megyei Könyvtár udvarán három külön bemutatóhely van, melyek közül kettő a nagyközönség számára is hozzáférhető. A harmadik, elzárt terület a föld alatti közösségi sírhely, vagy kripta, ami a pécsi temető egyetlen olyan része, mely halványan emlékeztethet az ókori Róma föld alatti katakombáira. A római katakombák az I. századtól fogva temetkezési és szertartási helyek is voltak, az üldözött keresztények számára szolgáltak menedékül. A nálunk található közösségi sír azonban kis méretű, és csak a halottak számára készült, valószínűleg a IV. században.

XIII. sz. sírkamra - Ókeresztény sírkápolna

   
Az Apáca utca 14. szám alatti Ókersztény sírkápolnát Fülep Ferenc, Burger Alice és Kováts Valéria régészek ásták meg néhány évtizeddel ezelőtt. Műemlékvédelmi okokból a kápolna fölé védőépületet emeltek, megóvva a falakat az időjárás káros hatásaitól. A bejárat melletti falon 1600-1700 éves téglák látha-tók egykor élt emberek kéznyomaival és kutyalábnyomokkal. Szintén az épületen kívül látható egy nyeregtetős téglasír, ami a leggyakoribb sírtípus a IV. századi temetőben.

Ókeresztény mauzóleum

   
A mauzóleum az ókor óta ismert építészeti fogalom, Mausolosról kapta a nevét, arról a személyiségről, akit felesége egy díszes hatalmas épületben temetett el Halikarnassosban Kr. e. 350 körül. A legismertebb római kori mauzóleum a ravennai nagy Theodorik mauzóleum. A pécsi ókeresztény mauzóleum 1975-ben, a pécsiek kedvelt vízlépcsője helyén került elő, amikor azt elavult műszaki állapota miatt lebontották. Szerencsére a vízlépcső alatt évszázadokig rejtve maradt ókeresztény sírkápolna megtalálása kárpótolta még a vízlépcső "szerelmeseit" is. Az 1975-76-ban folyt feltárást rekonstrukció és a falfestmények restaurálása követte, amelynek eredményeként ma látogatható ez a IV. század végén épült egyszerű, egyhajós, keletre tájolt kis ókeresztény templom és az alatta épült sírkamra. A romok közt talált - 350-375 között vert - pénzérmék határozzák meg a sírépítmény építési idejét.

II. sz. Korsós sírkamra

   
A Szent István tér középső részén, a Bazilika főhomlokzatának a tengelyében megőrződött sírkamrát 1939-ben tárták fel. Az épületet először a 18-19. század fordulóján mélypince építésekor találták meg, de akkor feltárására nem került sor. A mészkőből épült kétszintes sírkamra eredetileg téglából épített dongaboltozata beomlott állapotban került elő. A sírkamra felett álló cella memoriae alapfalai maradtak fenn. A felszín alatti sírkamra temetkezési hely volt, míg a kápolna szertartások helyszíne lehetett, illetve itt emlékeztek meg az elhunytról halála évfordulóján.

I. sz. Péter-Pál sírkamra

   
Az ókori Pécs-Sopianae legismertebb emléke az I. számú, vagy Péter-Pál sírkamra. 1780-ban került elő a Székesegyház előtti tér rendezése során. Fölötte a középkorban egy kápolna és könyvtárépület állt, amit Pécs egyik legjelesebb püspöke, Szatmáry György építtetett az 1500-as évek elején. A török korban és a visszafoglalás során lepusztult építményt kívánták újraépíteni, amikor is rábukkantak a festett sírkamrára. Klimo György püspök és tudós kanonokja Koller József felismerték, hogy az ókeresztény korból származó építmények az egyetemes európai kultúra fontos és megtartandó emlékei. Tehát lebontották a sírkamra fölött levő reneszánsz palotát és könyvtárépületet, helyette mintegy 20 m-re Nyugatra egy újat építettek, majd a nagyközönség számára is megnyitották a sírkamrát. A sírkamra további sorsához tartozik, hogy a XX. század elején a Székesegyház víztelenítésére épített árok mélyítése kapcsán modern védőburkolatot kapott. Ez az új védőépület új veszélyt jelentett a falfestményeknek: a megmaradó szerkezet fa részeire rátelepült gombák, mikroorganizmusok megtámadták a freskókat.

Egy kis történelem...

   
Sopianae városát a rómaiak alapították a 2. században, mikor a Dunántúl a Római Birodalom Pannonia provinciája volt. A név a mocsarat jelentő kelta „sop” szó többesszámából eredhet. Sopianae központja ott volt, ahol ma a Postapalota áll. A római vízvezeték egyes részei a mai napig láthatóak. Mikor Pannóniát négy részre osztották, Sopianae lett a Valeria nevű kerület fővárosa. A 4. század első felében itt is elterjedt a kereszténység. Az első keresztény temetők a városban ebben a korban keletkeztek, azon a helyen, ahol ma a székesegyház áll. A század végére a barbár betörések és a hunok hódításai következtében a rómaiak hatalma gyengült a térségben. Mikor Nagy Károly csapatai megérkeztek, a várost már avarok és szlávok lakták. Nagy Károly a Frank Birodalomhoz csatolta a területet. Egyházi szempontból a salzburgi püspökséghez tartozott.

 
Amikor a múzeumokból már elég!
 
Látnivalók a környéken
 
www.idokep.hu
Hőtérkép
 

Locations of visitors to this page

Látogatottság
Indulás: 2007-01-12
 
Gasztronómia
 
Péccsel és Baranyával kapcsolatos honlapok
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Kereső
Google
 
BLOG
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2010.03.14. 10:48
2010.02.23. 21:00
2010.02.14. 20:39
2010.01.11. 06:17
2009.12.31. 07:10
Friss hozzászólások
 
Táborok gyerekeknek
 

Supernatural - ODaát - 13. ÉVad - Extrák - Infók - ÉRdekességek - ODaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - ODaát    *****    A csillagjövõ oldalon,nem csak alacsonyak az árak, hanem a tanácsadás, teljesen ingyenes. Szeretettel várlak minden nap    *****    Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!    *****    | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale |    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Infrashape Horizontal fittness stúdió Debrecen    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE // WISE-VOGUE    *****    * GP Life * Webes hírek * Nem csak gportálos oldalaknak * GP Life * Webes hírek * Nem csak gportálos oldalaknak *