Pécsről
Pécsről
Menü
 
Pécsi dolgok
 
Látnivalók Pécsen
 
Kisfilmek
 
Képgalériák
 
Fesztiválok, események
 
Feliratkozás hírlevélre
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Szavazás
Lezárt szavazások
 
Híres pécsiek

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

Várkonyi Nándor (Pécs, 1896. május 19. – Pécs, 1975. március 11.)

  2007.04.12. 15:19
Író, szerkesztő, kultúrtörténész. Apja id. Várkonyi Nándor mérnök volt, anyja Éberhard Mária. Bátyja Várkonyi (Hildebrand) Dezső filozófus volt.

Szélkiáltó együttes

  2007.02.24. 21:54
A SZÉLKIÁLTÓ együttes 1974-ben alakult a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar-ének szakos hallgatóiból.

Abay Nemes Oszkár (1913-1959)

  2007.02.18. 21:17
Abay Nemes Oszkár Pozsony vármegyében, Magyardiószegen született, 1913. szeptember 13-án, egy nyolcgyermekes gyógyszerész családjában. Pakson, a Dunában ismerkedett meg az úszással. 1929-ben, a PAC színeiben, a pécsi országos úszóversenyen tűnt fel: 100 m gyorson első lett.

Fejér Lipót (Pécs, 1880. febr. 9. – Budapest, 1959. okt. 15.)

  2007.02.18. 21:15
Eredeti nevén Weisz Lipót. A Fourier-sorok elméletét alapvető felismerésekkel gazdagító pécsi születésű matematikus, aki életében legendává lett.

Kispál és a Borz

  2007.02.03. 21:31
A Kispál és a Borz zenekar 1987-ben alakult, Bräutigam Gábor, Ózdi Rezső, Kispál András és Lovasi András részvételével. 1989-ben (addigra Ózdi kivált) kezdtek el országszerte koncertezni, ekkor publikálták első demójukat "Tökéletes helyettes" címmel, majd a fokozódó nemzetközi nyomásra megjelentették első lemezüket 1991-ben "Naphoz holddal" címmel, azóta be vannak futva mint állat, kilenc sorlemez, hét koncertalbum, filmzenék, néhány maxi az eddigi dokumentálható termés, illetve a lassan 16-év alatt kétszer volt doboscsere: Bräutigam Gábort Tóth (Csülök) Zoltán váltotta, őt pedig 2002 nyarán Michael Zwecker. A zenekar a trió felállást 1996-ban elhagyta: először állandó vendégművészekkel bélelte körül magát (Vittay Ferenc, Dióssy Ákos) majd Ákos zenekari taggá avanzsált (megsajnálták, magányosnak látszott). Vittay helyén ma a Pál utcai fiúk főfiúja Leskovics Gábor (Lecsó) teljesít igen magas művészi színvonalon (de ez a többiekről is elmondható, mert igen nagy művész mind).

Angster József

  2007.02.03. 13:44
Angster József 1834. július 7-én született Kácsfalun, (Ma Jagodnjak, Horvátország) német telepes családban. Eszéken volt asztalosinas Haim Józsefnél. 1853-ban szabadult, majd vándorútra indult. Elsô vándorútja során Temesváron, Német-Bogsánban és Oravicában dolgozott. Második vándorútján, Bécsben, Titz orgonaépítô műhelyében foglalkozott elôször orgonaépítéssel. Tanulmánya betetôzéseként három évet (1863-66) a párizsi Aristide Cavaillé-Coll világhírű orgonaüzemében dolgozott. Részt vett a Cologny-kastély, a Notre-Dame valamint a St. Trinite templom orgonájának készítésében. Magyarországra hazatérve megrendelést kapott a pécsi zsinagóga orgonájának megépítésére. Ekkor telepedett le Pécsett, és alapított műhelyt. Az opus 1-es orgona 1869. márciusában készült el. A mestermű sikert hozott az ifjú mesternek. Az Angster orgonagyár vezetését 1903-tól Angster Emil és Oszkár vette át. Angster József 1918. június 9-én halt meg. Az ô irányítása alatt készült fontosabb orgonák: Kalocsa, Székesegyház Pécs, Belvárosi Rk. templom Budapest, Terézvárosi Rk. templom Pécs, Székesegyház Budapest, Kálvin téri Ref. templom Debrecen, Kossuth utcai Ref. templom Gyôr, Székesegyház

Klimó György

  2007.02.03. 13:42
Klimó György (Lopassó, 1710. ápr. 4. – Pécs, 1777. máj. 2.) Püspök, könyvgyűjtő, mecénás. 1710-ben született Nyitra megyében, jobbágycsalád gyermekeként. Pártfogók segítségével végezte tanulmányait a nagyszombati egyetemen. 1733-ban az esztergomi egyházmegye papjává szentelték; segédlelkész lett Vágújhelyen, majd az esztergomi érsek vikáriusának titkára. 1740-ben pozsonyi, 1741-től esztergomi kanonok és nyitrai főesperes. 1747-től címzetes püspökként bécsi magyar kancelláriai előadó. Elöljárói felismerték kiváló képességeit, és 1751-ben Mária Terézia kinevezte pécsi püspökké, amely hivatalát az egyház és a kultúra szolgálatában töltötte be 1777. május 2-án bekövetkezett haláláig. 1754-ben megszerezte egyházmegyéjének a bíborosi pallium előjogát, új plébániákat szervezett, templomokat építtetett, bővítette a papi szemináriumot, és szándékában állt felújítani a Nagy Lajos király által 1367-ben alapított egyetemet, visszaállítandó a város "régi fényét". Egyetemalapítási szándéka maradandó eredménye lett a papírmalom és a nyomda létesítése, valamint a máig nevét viselő könyvtár létrehozása.Megalapította a numizmatikai és a régiség-gyűjteményt, csillagvizsgálót állított fel, pártfogolta irodalmi művek megjelentetését. Eredményesen tevékenykedett a magyar egyház- és művelődéstörténetre vonatkozó, külföldön, főként a Vatikánban lévő okiratok megszerzéséért vagy lemásoltatásáért.

Zsolnay család

  2007.02.03. 13:40
Nem csak egy nagy múltú, kultúrájáról nevezetes városnak és egy különlegesen tehetséges családnak sorsával fonódott össze e gyár-együttes története, hanem egy egész ország, Magyarország történelmével is. A Zsolnay családnév és városunk középkori nevét jelentő "öt templom" tornyainak ábrája Európa-szerte, sőt világszerte ismertté vált azokban az időszakokban, amikor az ipar és a kereskedelem útjait nem korlátozták határok, és a társadalmi, gazdasági felemelkedést, a fejlődés vágyát a kultúra, a művészet szabad áramlása sarkallta. Minden reményünk szerint új fellendülés előtt áll az ország, - és benne a hazai iparművészet történetében mindvégig "européer" szerepet játszó gyár is.

Littke József (Pécs, 1872. okt. 15. - Bécs, 1902. aug. 12.)

  2007.02.03. 13:26
Pezsgőgyáros. A budapesti kereskedelmi akadémia elvégzése után hosszabb tanulmányutat tett Franciaországban, ahol a francia pezsgőgyártás módszereivel ismerkedett meg. Hazatérésekor átvette apja, Littke Lőrinc pécsi borkereskedő üzemét, amelyet a világpiacon is ismert gyárrá fejlesztett. Számos helyi társadalmi egyesületben töltött be vezető tisztséget. A Gyáriparosok Országos Szövetsége (GYOSZ) pécsi fiókjának elnöke volt. Kezdeményezésére és gyűjtése alapján készült el Pécsett a Zsolnay Vilmos szobor.

Janus Pannonius

  2007.02.03. 13:20
Janus Pannoniust Mátyás király nevezte ki pécsi püspöknek. Röviden az életrajza...

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Amikor a múzeumokból már elég!
 
Látnivalók a környéken
 
www.idokep.hu
Hőtérkép
 

Locations of visitors to this page

Látogatottság
Indulás: 2007-01-12
 
Gasztronómia
 
Péccsel és Baranyával kapcsolatos honlapok
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Kereső
Google
 
BLOG
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2010.03.14. 10:48
2010.02.23. 21:00
2010.02.14. 20:39
2010.01.11. 06:17
2009.12.31. 07:10
Friss hozzászólások
 
Táborok gyerekeknek
 

Supernatural - ODaát - 13. ÉVad - Extrák - Infók - ÉRdekességek - ODaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - ODaát    *****    A csillagjövõ oldalon,nem csak alacsonyak az árak, hanem a tanácsadás, teljesen ingyenes. Szeretettel várlak minden nap    *****    Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!    *****    | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale |    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Infrashape Horizontal fittness stúdió Debrecen    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE // WISE-VOGUE    *****    * GP Life * Webes hírek * Nem csak gportálos oldalaknak * GP Life * Webes hírek * Nem csak gportálos oldalaknak *