Pécsről
Pécsről
Menü
 
Pécsi dolgok
 
Látnivalók Pécsen
 
Kisfilmek
 
Képgalériák
 
Fesztiválok, események
 
Feliratkozás hírlevélre
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Szavazás
Lezárt szavazások
 
Híres pécsiek

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

Várkonyi Nándor (Pécs, 1896. május 19. – Pécs, 1975. március 11.)

  2007.04.12. 15:19
Író, szerkesztő, kultúrtörténész. Apja id. Várkonyi Nándor mérnök volt, anyja Éberhard Mária. Bátyja Várkonyi (Hildebrand) Dezső filozófus volt.

Szélkiáltó együttes

  2007.02.24. 21:54
A SZÉLKIÁLTÓ együttes 1974-ben alakult a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar-ének szakos hallgatóiból.

Abay Nemes Oszkár (1913-1959)

  2007.02.18. 21:17
Abay Nemes Oszkár Pozsony vármegyében, Magyardiószegen született, 1913. szeptember 13-án, egy nyolcgyermekes gyógyszerész családjában. Pakson, a Dunában ismerkedett meg az úszással. 1929-ben, a PAC színeiben, a pécsi országos úszóversenyen tűnt fel: 100 m gyorson első lett.

Fejér Lipót (Pécs, 1880. febr. 9. – Budapest, 1959. okt. 15.)

  2007.02.18. 21:15
Eredeti nevén Weisz Lipót. A Fourier-sorok elméletét alapvető felismerésekkel gazdagító pécsi születésű matematikus, aki életében legendává lett.

Kispál és a Borz

  2007.02.03. 21:31
A Kispál és a Borz zenekar 1987-ben alakult, Bräutigam Gábor, Ózdi Rezső, Kispál András és Lovasi András részvételével. 1989-ben (addigra Ózdi kivált) kezdtek el országszerte koncertezni, ekkor publikálták első demójukat "Tökéletes helyettes" címmel, majd a fokozódó nemzetközi nyomásra megjelentették első lemezüket 1991-ben "Naphoz holddal" címmel, azóta be vannak futva mint állat, kilenc sorlemez, hét koncertalbum, filmzenék, néhány maxi az eddigi dokumentálható termés, illetve a lassan 16-év alatt kétszer volt doboscsere: Bräutigam Gábort Tóth (Csülök) Zoltán váltotta, őt pedig 2002 nyarán Michael Zwecker. A zenekar a trió felállást 1996-ban elhagyta: először állandó vendégművészekkel bélelte körül magát (Vittay Ferenc, Dióssy Ákos) majd Ákos zenekari taggá avanzsált (megsajnálták, magányosnak látszott). Vittay helyén ma a Pál utcai fiúk főfiúja Leskovics Gábor (Lecsó) teljesít igen magas művészi színvonalon (de ez a többiekről is elmondható, mert igen nagy művész mind).

Angster József

  2007.02.03. 13:44
Angster József 1834. július 7-én született Kácsfalun, (Ma Jagodnjak, Horvátország) német telepes családban. Eszéken volt asztalosinas Haim Józsefnél. 1853-ban szabadult, majd vándorútra indult. Elsô vándorútja során Temesváron, Német-Bogsánban és Oravicában dolgozott. Második vándorútján, Bécsben, Titz orgonaépítô műhelyében foglalkozott elôször orgonaépítéssel. Tanulmánya betetôzéseként három évet (1863-66) a párizsi Aristide Cavaillé-Coll világhírű orgonaüzemében dolgozott. Részt vett a Cologny-kastély, a Notre-Dame valamint a St. Trinite templom orgonájának készítésében. Magyarországra hazatérve megrendelést kapott a pécsi zsinagóga orgonájának megépítésére. Ekkor telepedett le Pécsett, és alapított műhelyt. Az opus 1-es orgona 1869. márciusában készült el. A mestermű sikert hozott az ifjú mesternek. Az Angster orgonagyár vezetését 1903-tól Angster Emil és Oszkár vette át. Angster József 1918. június 9-én halt meg. Az ô irányítása alatt készült fontosabb orgonák: Kalocsa, Székesegyház Pécs, Belvárosi Rk. templom Budapest, Terézvárosi Rk. templom Pécs, Székesegyház Budapest, Kálvin téri Ref. templom Debrecen, Kossuth utcai Ref. templom Gyôr, Székesegyház

Klimó György

  2007.02.03. 13:42
Klimó György (Lopassó, 1710. ápr. 4. – Pécs, 1777. máj. 2.) Püspök, könyvgyűjtő, mecénás. 1710-ben született Nyitra megyében, jobbágycsalád gyermekeként. Pártfogók segítségével végezte tanulmányait a nagyszombati egyetemen. 1733-ban az esztergomi egyházmegye papjává szentelték; segédlelkész lett Vágújhelyen, majd az esztergomi érsek vikáriusának titkára. 1740-ben pozsonyi, 1741-től esztergomi kanonok és nyitrai főesperes. 1747-től címzetes püspökként bécsi magyar kancelláriai előadó. Elöljárói felismerték kiváló képességeit, és 1751-ben Mária Terézia kinevezte pécsi püspökké, amely hivatalát az egyház és a kultúra szolgálatában töltötte be 1777. május 2-án bekövetkezett haláláig. 1754-ben megszerezte egyházmegyéjének a bíborosi pallium előjogát, új plébániákat szervezett, templomokat építtetett, bővítette a papi szemináriumot, és szándékában állt felújítani a Nagy Lajos király által 1367-ben alapított egyetemet, visszaállítandó a város "régi fényét". Egyetemalapítási szándéka maradandó eredménye lett a papírmalom és a nyomda létesítése, valamint a máig nevét viselő könyvtár létrehozása.Megalapította a numizmatikai és a régiség-gyűjteményt, csillagvizsgálót állított fel, pártfogolta irodalmi művek megjelentetését. Eredményesen tevékenykedett a magyar egyház- és művelődéstörténetre vonatkozó, külföldön, főként a Vatikánban lévő okiratok megszerzéséért vagy lemásoltatásáért.

Zsolnay család

  2007.02.03. 13:40
Nem csak egy nagy múltú, kultúrájáról nevezetes városnak és egy különlegesen tehetséges családnak sorsával fonódott össze e gyár-együttes története, hanem egy egész ország, Magyarország történelmével is. A Zsolnay családnév és városunk középkori nevét jelentő "öt templom" tornyainak ábrája Európa-szerte, sőt világszerte ismertté vált azokban az időszakokban, amikor az ipar és a kereskedelem útjait nem korlátozták határok, és a társadalmi, gazdasági felemelkedést, a fejlődés vágyát a kultúra, a művészet szabad áramlása sarkallta. Minden reményünk szerint új fellendülés előtt áll az ország, - és benne a hazai iparművészet történetében mindvégig "européer" szerepet játszó gyár is.

Littke József (Pécs, 1872. okt. 15. - Bécs, 1902. aug. 12.)

  2007.02.03. 13:26
Pezsgőgyáros. A budapesti kereskedelmi akadémia elvégzése után hosszabb tanulmányutat tett Franciaországban, ahol a francia pezsgőgyártás módszereivel ismerkedett meg. Hazatérésekor átvette apja, Littke Lőrinc pécsi borkereskedő üzemét, amelyet a világpiacon is ismert gyárrá fejlesztett. Számos helyi társadalmi egyesületben töltött be vezető tisztséget. A Gyáriparosok Országos Szövetsége (GYOSZ) pécsi fiókjának elnöke volt. Kezdeményezésére és gyűjtése alapján készült el Pécsett a Zsolnay Vilmos szobor.

Janus Pannonius

  2007.02.03. 13:20
Janus Pannoniust Mátyás király nevezte ki pécsi püspöknek. Röviden az életrajza...

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Amikor a múzeumokból már elég!
 
Látnivalók a környéken
 
www.idokep.hu
Hőtérkép
 

Locations of visitors to this page

Látogatottság
Indulás: 2007-01-12
 
Gasztronómia
 
Péccsel és Baranyával kapcsolatos honlapok
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Kereső
Google
 
BLOG
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2010.03.14. 10:48
2010.02.23. 21:00
2010.02.14. 20:39
2010.01.11. 06:17
2009.12.31. 07:10
Friss hozzászólások
 
Táborok gyerekeknek
 

Alicia Vikander - A legbiztosabb magyar forrásod az Oscar-díjas színésznõrõl! Képek, cikkek, hírek, minden egy helyen!    *****    -----Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!----    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG -A LEGINFORMÁLTABB ÉS LEGTARTALMASABB MAGYAR HONLAP AZ ÉNEKESNÕRÕL - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! Azaz... Hol a sapkája??? Ó jaj! Most mi lesz? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Ha te is szereted az Arrow sikersorozat elbûvölõ házaspárját látogass el az ország egyetlen Olicity rajongói oldalára!    *****    Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony    *****    VIDEOJÁTÉK HONLAP! Retro játékoktól, a legújabbakig! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! De hova lett a sapkája??? Ó jaj! Elmarad a Mikulás-nap??? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Legfrissebb videojátékok, fõleg Warcraft és FPS játék hírek! Blog, Airsoft, Tech! Kattints ide!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Hová bújnak a virágmanók, ha elered az õszi esõ? Nem találjátok ki? Nyuszi mama majd elárulja! Gyertek a Mesetárba!    *****    Nálam nincsenek AKCIÓK, minden elemzés BECSÜLET KASSZÁS, az oktatás pedig INGYENES! Keress oldalamon!    *****    Bavaria 42 2018ban is várunk szeretettel mindenkit egy felejthetetlen tengeri vitorlás túrára! Vitorlás tudás nem szükséges!! Bavaria 42    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - HA ELSÕKÉZBÕL SZERETNÉL INFORMÁLÓDNI, AKKOR ITT A HELYED - LEGFRISEBB HÍREK, KÉPEK, CIKKEK!    *****    Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints