Orfű : Kincseskönyv jelenik meg a medvehagymáról |
Kincseskönyv jelenik meg a medvehagymáról
2007.03.05. 06:36
Hamarosan megjelenik az Orfűi medvehagyma kincseskönyv, amely leírja a Mecsek lankáin vadon termő növényt, és először közli medvehagymából készíthető ételek receptjét. Pécsett már harmadik éve megrendezik a medvehagyma napokat, Orfűn pedig ebből az alkalomból térplasztikát avatnak.
Nagy Bandó András, a kötetet gondozó Szamárfül Kiadó tulajdonosa elmondta, hogy Pécsett már harmadik éve megrendezik a medvehagyma napokat, Orfűn pedig ebből az alkalomból április 14-én felavatják a Faluházat és a Főtéren egy fából készült térplasztikát, amely a növényt ábrázolja. Készítője Hajda Zsigmond, fafaragó népművész, az orfűi kézműves kör vezetője. A kincseskönyvben fotókkal illusztrált, medvehagymából készült ételek leírása található, és gyönyörű fényképek a Mecsekből, a növény élőhelyéről. A fotókat Kálmándy Pap Ferenc, az MTI Baranya megyei fotóriportere készítette. Nagy Bandó András pedig egy Micimackó parafrázist írt a kötetbe. Kevey Balázs és Hajnal Klára, mindketten a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának oktatói, valamint Tóth Béla orfűi agrármérnök értekezik a könyvben az ehető és gyógyító növényről. A Mecsekben található ugyanis Európa legnagyobb medvehagyma lelőhelye. Nagy Bandó András elmondta, hogy a növény leveleit át kell mosni, vízben egy órát főzni, majd leszűrni és apróra vágni, kevés olajon megforgatni és tejföllel behabarni. A spenóthoz hasonlatos, sűrű, kellemes ízű étel a készítő jutalma, de semmi más ízesítés nem kell bele, csak egy kis só, mert a medvehagyma a fokhagyma minden tulajdonságát hordozza. Készülhet a vadon termő növényből krémleves, pogácsa, hústöltelék, és saláta nyersen, de méz és sajt is. A medvehagyma töve a földben marad, csak a leveleit szedik le még a virágzás előtt, és árulják a pécsi piacon - tette hozzá Nagy Bandó András.
|