Gőzgombóc párolt káposztával
2007.03.30. 13:20
Gombóc: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 tojás, 3 dl langyos tej, 6 dkg zsír, 1 tk. cukor, 2 tk. só, 5 dkg gríz Párolt káposzta: 2 fej hagyma, 10 dkg zsír, 1 kiskanál pirospaprika, 1 kg kicsavart savanyú káposzta, 2 babérlevél
Gombóc: 0,5 dl langyos tejjel, 5 ek. liszttel, a cukorral és az élesztővel kovászt készítünk. Pihentetés után hozzáadjuk a tojást és a sót, majd az egészet összekeverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk, abba öntjük a kovászt és a 2 dkg olvasztott zsírt. Annyi langyos tejjel dagasztjuk be, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk. Langyos helyen 30 percig pihentetjük. Lisztezett deszkára kiborítjuk és 8 gombócot formálunk belőle.
Káposzta: Az apróra vágott hagymát a zsírban megfonnyasztjuk, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a kicsavart savanyúkáposztát és a babérlevelet. Kevés vizet öntünk rá, néhány percig fedő nélkül pirítjuk, majd fedő alatt puhára pároljuk. Ekkor a felét kivesszük és egy nagyobb átmérőjű lábosba helyezzük, 2 dl vizet adunk hozzá, és rárakjuk a gombócokat. Tetejét a káposzta másik felével befedjük, és fedő alatt lassú tűzön kb. 30 percig pároljuk.
|