Sós fonott kalács fűszeres mártókával - Zengővárkony
2007.03.29. 21:13
1 kg lisztet kimérünk, 2 dl tejet meglangyosítunk. Csipetnyi cukorral, 2,5 dkg élesztővel és egy maréknyi liszttel kovászt készítünk, ezt fél órát kelesztjük. Ezután összedolgozzuk a többi liszttel, 1 egész tojással, és annyi langyos tejjel, hogy lágy tésztát kapjunk (kb. 4 dl). 2 kávéskanál sót és 1 evőkanál sertészsírt is hozzádagasztunk. Amikor már szép hólyagos a tészta, újra félretesszük, és letakarva, langyos helyen kb. 1 órát kelesztjük.
Lisztezett gyúródeszkán átforgatjuk, kisebb darabokra vágjuk, ezeket egyenként megsodorjuk, és kis kalácsokat fonunk belőlük. Zsírozott tepsibe egymás mellé helyezzük, a tetejüket felvert tojással megkenjük, ízlés szerint sóval és őrölt köménnyel megszórjuk, egy kicsit még pihentetjük, majd előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
Közben elkészítjük a mártókát. 2 púpos evőkanál liba, vagy kacsazsírt felolvasztunk, belekeverünk fél liter tejfölt, 2 kávéskanál sót, és kevés őrölt borsot. Összeforraljuk, és a kisült kalácsokhoz kínáljuk.
A képen látható kalács az itt leírt adagnak a fele.
|