Villányi marhasült
2007.03.29. 09:45
Hozzávalók: 80 dkg marhahús (gömbölyű felsál, stefánia, fekete vagy fehérpecsenye), 15 dkg gomba, 2 dl villányi burgundi vörös bor, 15 dkg sárgarépa, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, törött bors, 1 db babérlevél, 1 kiskanál kakukkfű, 1 kiskanál majoranna, 1 evőkanál liszt, olaj, 5 dkg vaj, 15 dkg zöldborsó
A húst egyenletes szeletekre vágjuk, megsózzuk, borsozzuk, majd kevés forró zsiradékban, hirtelen, mindkét oldalán átütjük, elősütjük. Kevés vizet és vörös bort öntünk alá, majd fedő alatt pároljuk. Ha a hús félig már puha, megszórjuk majorannával, kakukkfűvel, valamint frissen őrölt törött borssal, újra öntünk alá egy kevés vörös bort, és a fedőt visszatéve, puhára pároljuk.
A sárgarépát megtisztítjuk, karikára vágjuk, kevés vajon megpirítjuk és kevés vízzel puhára pároljuk. A gombát is megtisztítjuk, a vöröshagymát is. Mindkettőt nem túl apróra daraboljuk, kevés vajban puhára pároljuk. Összekeverjük a sárgarépát, hagymás gombát, zöldborsót, megsózzuk, megborsozzuk és elkeverjük. A sárgarépát, zöldborsót leszűrjük. A hús vörös boros párolólevéből annyit teszünk hozzá, hogy jó mártás sűrűségű legyen. A puha hússzeleteket előmelegített tálra rakjuk, mellé öntjük a sűrű ragut, kagylótésztát, párolt rizst vagy burgonyagombócot adunk hozzá köretnek.
|