Villányi marhafartő
2007.03.29. 09:44
Hozzávalók: 80 dkg marhafartő, 1 db vöröshagyma, 20 dkg vegyes zöldség, 15 dkg húsos császár szalonna (füstölt!), 20 dkg gomba, 4 dkg liszt, 3 dl villányi vörös bor, 5 dkg paradicsom, só, bors, 1 db babérlevél, 1 kiskanál kakukkfű, csipet cukor, 15 dkg apró hagyma (gyöngyhagyma), 10 dkg zsír, 2 gerezd fokhagyma
A húst megsózzuk, megborsozzuk, kevés zsírban hirtelen megpirítjuk mindkét oldalon, és tűzálló tálba tesszük. A visszamaradt pecsenyezsírba tesszük a finomra vágott vöröshagymát, megpároljuk, hozzátesszük a zúzott fokhagymát, a karikára vágott zöldséget, meghintjük liszttel, csipetnyi cukorral, megsózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, a kakukkfüvet, a paradicsomot, kicsit még pirítjuk, felöntjük kevés csontlével, vörös borral, és felforraljuk. Az edényt lefedjük, sütőbe tesszük és takaréklángon szép lassan puhára pároljuk. Időnként a húst megforgatjuk, a levét szükség szerint pótoljuk csontlével vagy vörös borral. Ha a hús megpuhult kivesszük, a mártást finom szűrön átszűrjük. A húsos szalonnát metéltre vágjuk, serpenyőben kicsit megpirítjuk, hozzátesszük a megtisztított gyöngyhagymát, a nagyobb gerezdre vágott gombát, megsózzuk, és nagylángon állandóan keverve megpirítjuk. Zsírját leszűrjük, hozzátesszük a húshoz, és együtt még 10-15 percig pároljuk. A húst felszeleteljük, előmelegített tálra rakjuk, a forró mártással leöntjük. Gombás burgonyalángost, tarhonyát, vagy burgonyafánkot adjunk hozzá.
|